Vergelijk energie


Vast/Variabel


Antwoorden op enkele veelgestelde vragen over vaste en variabele tarieven.

Wat is het verschil tussen vaste en variabele energietarieven?

 

Bij vaste energietarieven staan de tarieven vast gedurende de looptijd van uw contract, terwijl bij variabele energietarieven de leveringsprijs kan variëren gedurende de looptijd van uw contract. Variabele prijzen kunnen stijgen, maar ook dalen. De prijzen blijven veranderen. Het is moeilijk te voorspellen of deze hoger of lager zullen worden. Een vast tarief geeft daarom zekerheid dat uw tarieven gedurende de looptijd gelijk blijven.

 

Hoe vaak wijzigen variabele leveringstarieven?

 

Energieleveranciers stellen hun variabele leveringstarieven doorgaans elk halfjaar (per 1 januari en per 1 juli) opnieuw vast, afhankelijk van de ontwikkeling van de energieprijzen. Maar aangezien de energiemarkt vrij is gegeven, kunnen de tarieven ook vaker wijzigen. 

 

Meestal liggen vaste leveringstarieven iets hoger dan variabele tarieven op het moment waarop u een contract afsluit. Maar doordat variabele tarieven naar boven kunnen worden bijgesteld, kan een vast tarief over de gehele looptijd toch voordeliger zijn. 

 

Gelden vaste tarieven alleen voor de leveringskosten?

 

Ja, als u een contract met vaste tarieven afsluit, hebben deze vaste tarieven alleen betrekking op de leveringstarieven. De prijs die u betaalt voor energie bestaat uit de leveringskosten (het grootste deel), energiebelasting / BTW, netwerkkosten en meterkosten.

De energiebelasting, netwerkkosten en meterkosten kunt u niet vastzetten.

 

Mag een vast tarief tussentijds verhoogd worden?

 

Als u een contract bent aangegaan met een energieleverancier voor de levering van energie tegen een vaste prijs, dan kan deze prijs alleen nog verhoogd worden als dat in de algemene voorwaarden is opgenomen. Het zal dan om specifieke situaties gaan.

Als u van mening bent dat het leveringstarief onterecht verhoogd is, dan kunt u het beste een klacht indienen bij uw energieleverancier.

 

Geldt een vast tarief voor stroom en gas?

 

Sommige energieleveranciers bieden alleen de zekerheid van een vaste elektriciteitsprijs. Let dus altijd goed op of het vaste tarief geldt voor stroom én gas. 

 

Hoe worden vaste en variabele tarieven vergeleken?

 

Op deze website wordt zoveel mogelijk een overzicht gegeven van de vaste tarieven en de bijbehorende prijs per jaar. Wanneer een energieleverancier geen vast tarief aanbiedt, is het variabele product omgerekend. De daarbij gehanteerde uitgangspunten vindt u onderaan het overzicht in Stap 3.

 

Kan ik op ieder moment overstappen naar een andere energieleverancier?

 

Een overeenkomst voor de levering van elektriciteit en/of gas kan met inachtneming van een termijn van dertig dagen worden opgezegd. Het kan zijn dat u een opzegvergoeding moet betalen aan uw leverancier wanneer u een energiecontract heeft afgesloten voor bepaalde duur (bijvoorbeeld 1, 2, 3 of 5 jaar) en u wilt dit energiecontract tussentijds opzeggen. Dit moet dan zijn opgenomen in de overeenkomst of de algemene voorwaarden. 

Er zijn ook energieleveranciers die geen boete of opzegvergoeding in rekening brengen; ook al heeft u een overeenkomst voor een bepaalde tijd. Binnen 1 minuut een handig, overzichtelijk rapport